Vytisknout

Jak dáváte kvasnicové těsto do úlů ?

Dva roky zpátky jsem bral Feedbee, letos se snažím dávat kvasnicové těsto od vás. Mám, ale jeden problém a to s dáváním do úlu. Na obrázcích to vypadá jednoduše, ale těsto co mám mám buď vždy hroudu na jedné straně a nebo mi přijde prostě moc tvrdé a netvárné a nejsem schopen ho nacpat mezi uličky.

Obr. 2 - Do těsta se vyřeže s jedné strany otvor.
Obr. 2 - Do těsta se vyřeže s jedné strany otvor.
Obr. 1 - Zakomorované včelstvo 39x24 na 6 plástech s těstěm zakrytým fólií.
Obr. 1 - Zakomorované včelstvo 39x24 na 6 plástech s těstěm zakrytým fólií. V té "černé" oblasti se krásně klade !!!

Takže někdy dochází k tomu, že mi pak strůpková folie úplně netěsní, ač se tomu snažím zamezit. I když to dám mezi nástavky mám stejný problém.  Chtěl by jsem se zeptat, jestli je nějaký "figl" jak to těsto udělat měkčí, aby bylo tvárnější.

Obr. 4 - Tepelná komora na sušení pylu či předehřívání mezistěn před natavením v současné době používaná k nahřátí kvasnicového těsta před vylisováním.
Obr. 4 - Tepelná komora na sušení pylu či předehřívání mezistěn před natavením v současné době používaná k nahřátí kvasnicového těsta před "vylisováním".
Obr. 3 - A pamatujme, že včely v úle netopí. Stěny jsou omrzlé a uvnitř se ploduje.
Obr. 3 - A pamatujme, že včely v úle netopí. Stěny jsou omrzlé a uvnitř se ploduje.

Odpověď:
Fígl na to samozřejmě existuje. Ukazoval jsem jej na kurzech a s kurzisty i "podání" těsta provedl. Těsto kvasnicové či Feed-Bee krásně vakuově balené v plastovém obalu po 0,5 kg je dobré dát nahřát na radiátor či do teplárky na mezistěny či na med. Ono změkně - pak jej naválím válečkem na těsto a dávám do krabic. Až s těmi jezdím po stanovištích. Samozřejmě je dobré, aby s aplikací těsta počítal i úl. Osobně mám v krmítku - celoplastovém krmítku na úl 39 vnitřní vybrání směrem nahoru a tak prostor mezi horní loučkou a spodkem krmítka je zvýšený na cca 12 mm a k tomu je můj úl Sedláček 39 a nebo Langstroth falcovaný, takže když dojde přece jen k nějakému navýšení, je to pořád v rámci falcu.

Obr. 6. Tedy stačí jen pak nohou došlápnout.
Obr. 6. Tedy stačí jen pak nohou došlápnout.
Obr. 5 - Můj přípravek na lisování těsta, aby ruce nebolely od válečku na nudle.
Obr. 5 - Můj přípravek na "lisování" těsta, aby ruce nebolely od válečku na nudle.

Na těsto pak pokládám vždy igelit. Jednak úl shora dotěsní a také je pak zdrojem vysrážení vody. Diskuze o tom, že tuto vodu včely neberou považuji za možná dobré, ale včel beroucích tuto "úlovou" vodu jsem už viděl tisíce ...