Zdravím vás všechny po náročných třech dnech kurzů a po nádherné neděli, kdy snad každý v těch včelách byl. Nejkrásnější telefonická hláška z neděle je od jednoho z vás (z Vysočiny) a zněla: Pane Sedláčku, kurz super, já to dnes (tj.neděle 17.března) nevydržel a šel do nich. Dle minulého kurzu jsem  část včelstev zakomoroval a předpokládal, že to bude lepší. Ale ono to není lepší. Ono je to KUR... -ky lepší.  A promiňte, že jsem sprostý, ale to jinak nejde vyjádřit, když polovina včelstev má už plné – úplně plné 3 plásty plodu Vaši rámkové míry a do týdne jim budu rozšiřovat optimalizovaná plodiště o plást. Takový plodový skok jsem ještě nikdy neviděl.

Nedá mi to, abych se s vámi nepodělil o velmi mnoho zajímavých poznatků, které cítím, že by vám mohly pomoci v nastávajících třech dnech oteplení. Možná to budou poslední teplé dny března – a já osobně bych tomu byl rád. Včely mají stále předstih před přírodou a pokud nastane od soboty ochlazení jaké zatím předpovídají naši meteorologové, tak jej neztratí. Pyl sbírají de fakto jen z lísky, jíva ještě nerozkvetla. A na včelstva v optimalizovaných plodištích bude toto mírné ochlazení mít spíše blahodárný vliv a vůbec se o ně neobávám.

Neboli oteplilo se a je čas na vložení kvasnicových těst do „otevřených“ včelstev.

    Otázka pro déle včelařící úsměvná, ale u začínajících včelařů velmi častá, jak vidím z vašich dotazů. A oprávněná. Vždyť i já jsem v deseti letech měl své čtyři budečáky totálně překrmené a pár let na to oddělky skomírají hlady. Měl jsem ale „po ruce“ dědečka. Toho ale každý nemá. Proto se o odpověď pokusím v následujících odstavcích.

Tak tu máme první proletování. Předpověď vypadá velmi nadějně – zejména pro Polabí a severozápad republiky a třebas jih jižní Moravy. Vysočina bude po ránu v mínusových teplotách a uvidíme jak plně se včelky proletí. Věřím, že hodně pomůže plánované bezvětří a sluníčko, které i při  nižších teplotách dovolí velký prolet …

Zdravím vás z období včelařského relativního klidu, kdy mnozí z nás pilně studují a navštěvují kurzy, přednášky a semináře a také již tak trochu na poslední chvíli stloukají rámečky, natavují mezistěny. Zde bych se pozastavil a upozornil na staré dobré praktiky, kdy jak říkával přítel Libor Hanousek : „Natavená mezistěna musí na rámku přemrznout. Mezistěny natavuji po vyvaření rámků tj. na podzim a nechávám je ve skříních ve včelíně přemrznout. Ony se obělí, ZPÓROVATÍ, VYSMRÁDNOU atd. Není nic horšího než dva týdny „vyrobené“ mezistěny, které nám lidem příjemně voní, ale včelám tvrdě páchnou, natavit a dát na druhý den do úlu.“ A já s ní plně souhlasím. Kdo u nás byl – viděl stohy natavených mezistěn venku přemrzajících, které jsou PERFEKTNĚ přijímány a stavěny. Zejména u válcovaných mezistěn za studena je to prastará poučka nacházející se v mnoha starých publikacích.

Podkategorie